Соколски манастир

sokolski monastery church

 

1 Ден: Отпътуване в 7,30 часа от Русе посока Трявна, където ще има възможност да посетите „Славейковата къща", „Даскаловата къща" които се намират в старата част на Трявна известен е още като Музей на дърворезбарското изкуство. И  Особено интересна забележителност, уникална за България, е Музеят на Азиатското и африканското изкуство, който може да бъде видян само в Трявна. Няма как да не се отбием и в Райковата къща, която носи името на първия български професор по химия - Пенчо Райков. продължаваме с бодри стъпки, водени от желанието да се докоснем до автентично българското, към музея "Тревненска иконописна школа", съдържащ над 160 икони на стари майстори. Отпътуване посокока  Габровски Соколски манастир  „Успение Богородично” Манастирът е основан през 1833 г. от Архимандрит Йосиф, известен по-късно в борбата за църковна автономия като униатски архиепископ Йосиф Соколски*. Той дошъл тук от Троянския  манастир заедно с йеромонах Агапий през 1833 година. До входа на близката пещера построили малка дървена църквица, а следващата година я съборили и на същото място, със средства и помощ на селяните от близките села Етъра и Нова махала, изградили днешният голям храм.  В параклиса на манастира са запазени иконите на Св. Богородица и Иисус Христос, рисувани от Захарий Зограф. Свободно време и нощувка.

Прочети още: Соколски манастир

Белоградчик - Магурата - Видин

bbb

1 Ден: Отпътуване от Централна ЖП –гара в 7.00ч. в посока Плевен –посещение на Плевенската панорама. Свободно време за разглеждане .Отпътуване от Плевен в посока Монтана .Пристигане и настаняване в Монтана в хотел 2/3*. Настаняване. Нощувка.

 

2 Ден: Закуска в 7.30 ч. Отпътуване за пещерата "Магурата" и разглеждане.Отпътуване за Белоградчишката местност "Калето"-една от най –добре запазените в страната.Използвайки естествената непрестъпност на скалите през I-III век римляните поддържат тук крепост за охрана на стратегическите пътища, които пресичат района. Разглеждане на месността и свободно време. Отпътуване за Русе. Пристигане в късния следобяд.

Прочети още: Белоградчик - Магурата - Видин

Седемте Рилски Езера

rila11

Приключение в магичната Рила Планина! Преживейте силата на Седемте езера, духът на могъщия Рилски манастир и лечебното потапяне в горещите води на Сапаревските бани

 

1 Ден: Отпътуване от Русе в 06.00 часа, пътуваме по посока Перник-Дупница. Пристигане и настаняване в хотел в местността Паничище, на 1400 м надморска височина. Кратка почивка и свободно време за обяд. После отпътуваме към близкото село Овчарци. Посещение на Овчарченския водопад, феерия от водни пръски и магически предавания.

Прочети още: Седемте Рилски Езера 

Рилски манастир

РУСЕ – РИЛСКИ МАНАСТИР - МЕЛНИК - РУПИТЕ – РУСЕ

 

rilski manastir4

 1 ден – Отпътуване в 6.00 h от Паркинга на централна ЖП гара – Русе. Посещение на Рилски манастир , свободно време. Нощувка.

2 ден – Закуска .Отпътуване за Мелник.Посещение на Кардапуловата къща/ къща – музей, най-голямата възрожденска къща в България, прочута с избата си за производство на вино/ в Мелник. Разглеждане на Роженския манастир. Отпътуване за Рупите – разходка в прочутата местност и посещение на храма „Света Петка". Отпътуване за Русе.

Прочети още: Рилски манастир