Соколски манастир

sokolski monastery church

 

1 Ден: Отпътуване в 7,30 часа от Русе посока Трявна, където ще има възможност да посетите „Славейковата къща", „Даскаловата къща" които се намират в старата част на Трявна известен е още като Музей на дърворезбарското изкуство. И  Особено интересна забележителност, уникална за България, е Музеят на Азиатското и африканското изкуство, който може да бъде видян само в Трявна. Няма как да не се отбием и в Райковата къща, която носи името на първия български професор по химия - Пенчо Райков. продължаваме с бодри стъпки, водени от желанието да се докоснем до автентично българското, към музея "Тревненска иконописна школа", съдържащ над 160 икони на стари майстори. Отпътуване посокока  Габровски Соколски манастир  „Успение Богородично” Манастирът е основан през 1833 г. от Архимандрит Йосиф, известен по-късно в борбата за църковна автономия като униатски архиепископ Йосиф Соколски*. Той дошъл тук от Троянския  манастир заедно с йеромонах Агапий през 1833 година. До входа на близката пещера построили малка дървена църквица, а следващата година я съборили и на същото място, със средства и помощ на селяните от близките села Етъра и Нова махала, изградили днешният голям храм.  В параклиса на манастира са запазени иконите на Св. Богородица и Иисус Христос, рисувани от Захарий Зограф. Свободно време и нощувка.

 

2 Ден: Посещение на Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" , който е е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от гр. Габрово. В АЕК "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители. В АЕК "Етър" не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит. Посещение на  Габровски Соколски манастир  „Успение Богородично” Манастирът е основан през 1833 г. от Архимандрит Йосиф, известен по-късно в борбата за църковна автономия като униатски архиепископ Йосиф Соколски*. Той дошъл тук от Троянския  манастир заедно с йеромонах Агапий през 1833 година. До входа на близката пещера построили малка дървена църквица, а следващата година я съборили и на същото място, със средства и помощ на селяните от близките села Етъра и Нова махала, изградили днешният голям храм.  В параклиса на манастира са запазени иконите на Св. Богородица и Иисус Христос, рисувани от Захарий Зограф. По пътя разглеждане на музея - Силиконови фигури във В. Търново. Отпътуване за Русе.

 

Цена : 50.00 лева /при минимум 40 човека /

 

Цената включва:
- Една нощувка в Соколски Манастир;
- Транспорт с автобус 3*;
- Екскурзоводско обслужване;

 

Цената не включва:
- Цени на посещаваните обекти
- Разходи от личен характер

 

 

При необходимост фирмата си запазва правото да променя реда на посещеваните обекти, както и при невъзможност да се посети дадена забележителност, да я замести с алтернативна такава!