Истанбул-Анкара-Кападокия-Коня-Бурса

ankara

Пригответе се за кратко пътешествие из Кападокия, където Майката Природа неуморно е създавала непонятни за въображението чудеса, и където живи частици история, култура, изкуство и общности са свързани в неделимо цяло.


ПРОГРАМА 6 дни/5 нощувки


Първи ден: Отпътуване от Русе в 05.00ч. от паркинга на Централна Автогара по маршрут Капъкуле – Истанбул. Пристигане в Истанбул следобяд. Пешеходна обиколка, с разглеждане на Хиподрума, Египетския обелиск, „Синята джамия”, църквата „Св. София” и двореца „Топкапъ”(отвън). Настаняване в хотела. Свободно време или по желание разглеждане на нощен Истанбул, включва разходка в квартал Таксим, площада, пешеходната улица „Истиклял“ и квартал Ортакьой, разположен до първия мост над Босфора. Нощувка.

Втори ден: Закуска. Освобождаване на хотела. Любителите на историята могат да посетят църквата „Света София“ и цистерните на Юстиниян или двореца „Топкапъ“ Туристите, които не желаят да се включат в допълнителните екскурзии трябва да освободят стаите си в хотела до 12.00 ч. Личният си вещи могат да оставят в помещението за съхранение на багаж в хотела. Наобяд отпътуване за Анкара. Туристическа обиколка на Анкара - Цитаделата - символ на града, римските бани, Храма на император Август, националния площад с конната статуя на Ататюрк, Старата сграда на Парламента на Република Турция. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

 

3 Ден: След закуска отпътуване за Кападокия - чудесно съчетание на природна красота и културно богатство, образувано преди милиони години от изригването на вулкани, което под влиянието на ерозията и дейността на вятъра приема фантастичните форми, известни като комини. По пътя – фотопауза на Соленото езеро, второто по големина в света, разположено на 905 м надморска височина. Пристигане в Кападокия и настаняване в хотела. Свободно време. След вечеря възможност за посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма – танци на дервишите и ориенталски танци – доплащане 40 лв. на човек. Нощувка.

 

4 Ден: Закуска. 07:30 ч. Панорамна обиколка с екскурзовод на български език със спирки за разглеждане на природните феномени в областта Кападокия: долината Соджанлъ, осеяна със скални църкви, най-значимата от които е "Църквата с черните глави", получила своето име от "почернелите" лица на светците от иконите вследствие окислението на съставките на боята; Аванос – очарователно градче на двата бряга на р. Казълърмак. Разглеждане на Червената долина на Дервент с причудливите вулканични образувания и скалните църкви в Гьореме от 8 век. Вечеря. Нощувка.

 

5 Ден: Закуска. 07:00 ч. След закуска отпътуване за Истанбул. По пътя посещение на подземния град Саратлъ или Каймаклъ (един от общо 36-те), обитаван 5 в. пр. Хр. И състоящ се от 9 етажа, свързани с каменни стълбища. В древността в града е имало кухни, мазета, винарни, столови, водоизточници, складове за маслини. За да се предпазят от враговете хората, живеещи в града, търкаляли големи каменни блокове, за да запушат изходите. Почивка по пътя. Вечерта пристигане в Истанбул с преминаване по въжения мост над Босфора. По желание възможност за вечеря в атрактивно турско заведение „Ташан”. Нощувка.

 

6 Ден:  Закуска. 07:30 ч. Свободно време в Истанбул или по желание срещу допълнително заплащане Пешеходна обиколка на Истанбул с местен екскурзовод на български език (10 евро) с посещение на  Синята джамия (посещение), площад "Хиподрума" с трите обелиска - Колоната на Kонстантин, Египетския обелиск, Змийската колона, византийската базилика "Св.София”(входни такси допълнително се заплаща) и Дворецът „Топ Капъ” /входни такси допълнително се заплаща/. Разказът на професионалния екскурзовод ще направи удоволствието Ви пълно. След обяд отпътуване за България.

 

Цена: 525 лв. - с тръгване от Русе и Велико Търново

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- транспорт с комфортен автобус *** (климатик, аудио и видеосистема, минибар);

- всички гранични и транспортни такси;

- 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3 *** в Анкара;

- 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3 *** в Кападокия;

- 1 нощувки със закуски в хотел 3 *** в Истанбул;

- описаната туристическа програма с лицензиран екскурзовод на български език по целия маршрут;

- застраховка "Медицински разходи и злополука в чужбина" за лица до 65 г. ;

- представител от агенция ;

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- посещение на Ориент хаус или Гар казино - 28 / 35 евро (включва вечеря с напитки и богата шоу програма)

- музея на Анатолийските цивилизация – 15 лири

- входни такси за скалните църкви в Гьореме и Ючхисар – 15 лири + 4 лири

- най-популярния подземен ресторант – 20 евро

- входна такса за крепостта „Уч Хисар" – 3 лири

- входна такса за Подземния град „Саратлъ" – 15 лири

- панорамна обиколка на Истанбул – 12 е.при 25 плащащи

- панорамна разходка с корабче по БОСФОРА -18е. при 25 плащащи.

- входни такси и билети за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ: За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.

Валутeн курс: 1 лв. = 1 TL

 

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус по описания маршрут
 • Фериботни такси
 • 1 нощувка със закуска в Истанбул в хотел 3*
 • 1 нощувки със закуска и вечеря в Анкара в хотел 3*
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в Кападокия в хотел 3*
 • 1 нощувка със закуска в Бурса в хотел 3*
 • Екскурзоводско обслужване в Истанбул, Анкара, Кападокия и Бурса от местен          лицензиран екскурзовод на български език по целия маршрут
 • Медицинска застраховка- групова
 • Представител от туристическата агенция

Цената не включва:

 • Допълнително доплащане за медицинска застраховка на лица над 65 г. в размер на 7 лв.; лица над 75 г. – в размер на 14 лв.
 • Входните такси за музеите: Посещение на подземен ресторант в Кападокия 20 евро
  • Музея на Анадолските цивилизации 15 турски лири
  • Крепостта Ючхисар 5 турски лири
  • Национален парк Гьореме 15 турски лири
  • Долината Зелве 8 турски лири
  • Древния град Каймаклъ 15 турски лири
  • Гробницата на Мевляна, Коня 3 турски лири
 • Полет с Балон над Кападокия – 100 евро
 • Вечеря в планински ресторант в Бурса - 8 евро

Забележка:

 • Всички входни такси се заплащат само в турски лири.
 • Не се препоръчва посещение на Ючхисар и Каймаклъ за хора със здравословни проблеми (високо кръвно налягане, световъртеж, затруднения с опорно двигателния апарат и др.) и за страдащи от клаустрофобия.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 човека!

Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията!

Визов режим: Няма изисквания за визи!

Начин на плащане: депозит 30%  при записване, доплащане – до 20 дни преди датата на отпътуване! 

Необходими документи:  Валиден международен паспорт; За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители!