Паспортен и визов режим

С лична карта (без паспорт) можете да влезете в:
•    Всички държави от Европейския съюз, освен това в
•    Швейцария и Лихтенщайн (след 01.06.2009г), както и Исландия – също може да се влиза само с лична карта.
•    Сърбия – след 12 юни 2010г
•    Македония
•    Хърватска
•    Черна гора  


В някои случаи виза за Египет може да получите на летището в Кайро.

 

Други страни, издаващи визи на място са:
•    Йордания, Непал, Лаос, Камбоджа, Индонезия, Шри Ланка, Мадагаскар, Зимбабве,
•    Замбия (получава се на влизане на летището – 50 долара сингъл ентри, 80 долара дабъл ентри (важи 3 месеца). Посолството им е в Берлин
•    Кения, Уганда, Танзания
•    Мозамбик – изкарва се на границата: 62 долара/417 ранда, важи 30 дни
•    Това са по свидетелства на читатели само, във всички случаи се свържете със съответното посолство за потвърждение.


Електронна визи:
•    Австралия – http://www.immi.gov.au/e_visa/evisitor.htm - визите за граждани на ЕС са електронни и безплатни.


А ето и визовия режим, валиден за български граждани (взет от външно министерство – последна актуализация на 09.10.2011г.)


ване на визата е необходимо представяне на копие от вече издадените самолетни билети.

 

ТУРИСТИЧЕСКИ ВИЗИ

Преминаването на граници между различните страни в Европейския съюз за нас вече е по-скоро чиста формалност, отколкото някакъв документален ангажимент. Но извън неговите рамки все още съществуват достатъчно на брой страни, където за да влезе легално човек трябва да притежава валидна входна виза.

Във връзка с организирани туристически пътувания, индивидуални и групови, които сме изработвали за наши клиенти, натрупахме достатъчно опит в подготовката на документите и издаването на визи за редица дестинации. Сега можем да предложим услугите си в помощ и на други пътешественици, отправили се към Индия, Китай, Тайланд, Дубай, САЩ, Куба, ЮАР или Австралия.

 

Туристическа виза за Китай

Необходими документи: формуляр, попълнен на латиница четливо и точно; 1 бр. снимка паспортен формат; червен задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след влизането в Китай; копие на първа страница на задграничния паспорт; резервация за двупосочен самолетен билет; резервация за хотел за периода на самолетния билет.

Срок за издаване на визата: една седмица, считано от деня на подаване

Приемни дни: вторник и четвъртък

Валидност на визата: валидна за едно влизане в страната в рамките на 3 месеца, считано от датата на получаване

Цена: 35 евро на брой

 

Туристическа виза за Индия

Необходими документи: оригинален паспорт, валиден поне още 6 месеца след датата на връщане от Индия. Паспортът трябва да има поне две празни страници за поставяне на визата; две актуални снимки паспортен формат; формуляр, попълнен на латиница четливо и точно; копие от издаден двупосочен самолетен билет.

Срок за издаване на визата: пет до десет работни дни, считано от деня на подаване

Приемни дни: всеки работен ден

Валидност на визата: валидна за едно влизане в страната в рамките на 6 месеца, считано от датата на получаване

Цена: 90 евро на брой

Специални забележки: при пътуване с туристическа виза трябва да има период от минимум 2 месеца между две посещения в Индия.

 

Туристическа виза за Тайланд

Необходими документи: паспорт, формуляр, попълнен на латиница четливо и точно; служебна бележка от месторабота; копие на самолетните билети; паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в Кралството; една актуална снимка

Срок за издаване на визата: пет до десет работни дни, считано от деня на подаване

Приемни дни: всеки работен ден

Валидност на визата: валидна за едно влизане в страната в рамките на 3 месеца, считано от датата на получаване. Максимален престой в Кралство Тайланд - 60 дни.

Цена: 55 евро на брой

Специални забележки: възможно е издаването на туристически визи с повече от едно влизане в страната в рамките на посочените по-горе 3 месеца валидност.

Всяко допълнително влизане се доплаща по 30 евро.

 

Туристическа виза за Дубай

Необходими документи: сканирано копие от задграничен паспорт с валидност минимум 3 месеца след датата на връщане от Емирството.

За пътници от женски пол под 30 годишна възраст като допълнителни документи трябва да се представят резервация за двупосочен самолетен билет и резервация за хотел за периода на самолетния билет.

Срок за издаване на визата: седем работни дни, считано от деня на подаване

Приемни дни: всеки ден от понеделник до четвъртък включително

Валидност на визата: валидна за едно влизане в страната в рамките на 45 дни, считано от датата на получаване. Максимален престой в Дубай-14 дни.

Цена: 150 евро на брой

Специални забележки: възможно е удължаване на престоя в Дубай до 30 дни срещу доплащане от 125 евро

 

Туристическа виза за САЩ

Необходими документи: паспорт; снимка 5x5 ( един брой на хартия и една на електронен носител); резервация за самолетни билети; резервация за хотелско настаняване за периода на самолетните билети; платена квитанция от UNION BANK. Ако пътуването е свързано с отсядане при роднина или познат се изисква още покана от американски или български гражданин ( легално пребиваващ) с посочени пълен адрес, и-мейл, телефон. Препоръчително е на нея да се посочва дали канещият поема разходите за престой и да е упоменат срока на поканата.

Срок за издаване на визата: При подаване на всички гореописани документи автоматично се запазва час за интервю с кандидатстващия за виза в Американското Посолство, на което следва той да се яви лично. Ако след интервюто бъде одобрено издаването на виза тя се полага в рамките на 3 работни дни и самият паспорт се получава с куриер а сметка на Посолството на посочен от кандидатстващия адрес (или на адреса на наш офис)

Приемни дни: всеки работен ден

Валидност на визата: по преценка на Посолството виза може да се получи само за периода на пътуването или за по-дълъг срок, като максималният такъв е 10 години

при изключително надеждни кандидати. С едно влизане в страната с туристическа виза максималният престой е до 6 месеца.

Цена: 140 долара на брой, които се заплащат към Union Bank + 20 евро такса обслужване на документите.

Специални забележки: ако кандидатстващия бъде одобрен за виза, паспортът задължително ще бъде изпратен с DHL до посочен от него адрес,

като разходите за това се покриват от кандидатстващия при получаването на документа. Паспорти лично не се предават по изрично условие на Посолството.

 

Туристическа виза за Куба

Необходими документи: оригинален паспорт, валиден поне още 3 месеца след датата на връщане от Куба; копие на първа страница на задграничния паспорт;

една актуална снимка паспортен формат; формуляр, попълнен на латиница четливо и точно; копие от резервация за двупосочен самолетен билет;

копие от резервация за хотелско настаняване; копие от издадена медицинска застраховка за периода на пътуването. При пътуване с деца, които не са придружавани от двамата родители или имат различни фамилии с тях е необходимо да се предостави акт за раждане и/ли пълномощно, и двата документа преведени на английски език, нотариално заверени и легализирани с апостил.

Срок за издаване на визата: една седмица, считано от деня на подаване

Приемни дни: вторник и четвъртък

Валидност на визата: валидна за едно влизане в страната в рамките на 6 месеца, считано от датата на получаване. Максимален престой в Куба - 30 дни.

Цена: 80 евро на брой

 

Туристическа виза за ЮАР

Необходими документи: оригинален паспорт, валиден поне още 1 месец след датата на връщане от Южно Африканска Република. Паспортът трябва да има поне две празни страници за поставяне на визата; две актуални снимки паспортен формат; формуляр, попълнен на латиница четливо и точно с черен химикал; копие от резервация за двупосочен самолетен билет; резервация за хотел за периода на самолетния билет; служебна бележка (на английски език) удостоверяваща размер на заплата, заемана позиция във фирмата/организацията, потвърждение за отпуск; банково извлечение (на английски език) за сметка или кредитна карта в периода на последните 3 месеца преди датата на кандидатстване.

При пътуване с деца, които не са придружавани от двамата родители или имат различни фамилии с тях е необходимо да се предостави акт за раждане и/ли пълномощно, и двата документа преведени на английски език, нотариално заверени и легализирани с апостил.

Срок за издаване на визата: пет работни дни, считано от деня на подаване

Приемни дни: понеделник, вторник и четвъртък

Валидност на визата: валидна за едно влизане в страната в рамките на посочения период на пътуване, удостоверен чрез самолетни билети и хотелски резервации

Цена: 80 евро на брой

Специални забележки: при получаване на визата е необходимо представяне на копие от вече издадените самолетни билети.

    Държава    Вид паспорт
        Дипломатически    Служебен    Обикновен
1    Австралия    ■    ■    ■ **
2    Австрия    □ до 180 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
3    Азербайджан    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
4    Албания    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни*
5    Алжир    ■    ■    ■
6    Андора    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
7    Ангола    ■    ■    ■
8    Антигуа и Барбуда    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
9    Аржентина    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 90 дни
10    Армения    □ до 90 дни    ■    ■
11    Афганистан    ■    ■    ■
12    Бангладеш    ■    ■    ■
13    Барбадос    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
14    Бахамски острови    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
15    Бахрейн    ■    ■    ■
16    Беларус    ■    ■    ■
17    Белгия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
18    Белиз    □    □    □
19    Бенин    ■    ■    ■
20    Боливия    ■    ■    ■
21    Босна и Херцеговина    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
22    Ботсвана    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
23    Бразилия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
24    Бруней    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 30 дни
25    Буркина Фасо    ■    ■    ■
26    Бурунди    ■    ■    ■
27    Бутан    ■    ■    ■
28    Вануату    ■    ■    ■
29    Ватикана    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
30    Великобритания    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
31    Венецуела    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 90 дни
32    Виетнам    □ до 30 дни    □ до 30 дни    ■
33    Габон    ■    ■    ■
34    Гамбия    ■    ■    ■
35    Гана    ■    ■    ■
36    Гватемала    □    □    □
37    Гвинея, Екваториална    ■    ■    ■
38    Гвиана    ■    ■    ■
39    Гвинея – Бисау    ■    ■    ■
40    Гвинея    ■    ■    ■
41    Германия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
42    Гренада    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
43    Грузия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
44    Гърция    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
45    Дания    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
46    Джибути    ■    ■    ■
47    Доминика    ■    ■    ■
48    Доминиканска Република    ■ A    ■ A    ■ A
49    Египет    ■    ■    ■
50    Ел Салвадор    □    □    □
51    Еквадор    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
52    Еритрея    ■    ■    ■
53    Естония    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
54    Етиопия    ■    ■    ■
55    Замбия    ■    ■    ■
56    Зимбабве    ■    ■    ■
57    Израел    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
58    Индия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
59    Индонезия    □ до 30 дни -
От датата на всяко влизане    □ до 30 дни -
От датата на всяко влизане    ■ visa onarrival
60    Иран    □ до 30 дни    □ до 30 дни    ■
61    Ирак    ■    ■    ■
62    Ирландия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
63    Исландия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
64    Испания    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
65    Италия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
66    Йемен    ■    ■    ■
67    Йордания    ■    ■    ■
68    Кабо Верде    ■    ■    ■
69    Казахстан    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
70    Камбоджа    ■    ■    ■
71    Камерун    ■    ■    ■
72    Канада    ■    ■    ■
73    Катар    ■    ■    ■
74    Кения    ■    ■    ■
75    Кипър    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
76    Кирибати    ■    ■    ■
77    Киргизия    ■    ■    ■
78    Китай, Народна Република (КНР)    □ до 30 дни    □ до 30 дни    ■
79    Китай, Тайпе    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
80    КНР,Макао (Администр. район на КНР)    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
81    КНР, Хонг Конг (АР на КНР)    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
82    Колумбия    ■    ■    ■
83    Комори    ■    ■    ■
84    Конго – Бразавил    ■    ■    ■
85    Конго, Демократична република    ■    ■    ■
86    Корейска Народно-демократична република    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
87    Корея, Република    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
88    Коста Рика    □    □    □
89    Косово    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
90    Кот д’Ивоар    ■    ■    ■
91    Куба    ■    ■    ■
92    Кувейт    ■    ■    ■
93    Лаос    ■    ■    ■
94    Латвия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
95    Лесото    ■    ■    ■
96    Либерия    ■    ■    ■
97    Либия    ■    ■    ■
98    Ливан    ■    ■    ■
99    Литва    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
100    Лихтенщайн    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
101    Люксембург    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
102    Мавритания    ■    ■    ■
103    Мавриций    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
104    Мадагаскар    ■    ■    ■
105    Македония    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
106    Малави    ■    ■    ■
107    Малайзия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
108    Малдиви    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 30 дни
109    Мали    ■    ■    ■
110    Малта    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
111    Мароко    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
112    Маршалови Острови    ■    ■    ■
113    Мексико    □    □    □
114    Мианмар    ■    ■    ■
115    Микронезия    ■    ■    ■
116    Мозамбик    ■    ■    ■
117    Молдова    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
118    Монако    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
119    Монголия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
120    Намибия    ■    ■    ■
121    Науру Република    ■    ■    ■
122    Непал    ■    ■    ■
123    Нигер    ■    ■    ■
124    Нигерия    ■    ■    ■
125    Никарагуа    □    □    □
126    Нова Зеландия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
127    Норвегия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
128    ОАЕ    ■    ■    ■
129    Оман    ■    ■    ■
130    Пакистан    ■    ■    ■
131    Палестинска администрация    ■    ■    ■
132    Палау    ■    ■    ■
133    Панама - на място миграционните власти могат да продължат безвизовия престой два пъти за срок от по 30 (тридесет) дни;    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 30 дни
134    Папуа Нова Гвинея    ■    ■    ■
135    Парагвай    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
136    Перу    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни – T
137    Полша    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
138    Португалия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
139    Пуерто Рико    ■    ■    ■
140    Руанда    ■    ■    ■
141    Румъния    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
142    Русия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
143    Самоа    ■    ■    ■
144    Сан Марино    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
145    Сао Томе и Принсипи    ■    ■    ■
146    Саудитска Арабия    ■    ■    ■
147    САЩ    ■    ■    ■ **
148    Свазиленд    ■    ■    ■
149    Сейнт Луша    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
150    Сейнт Винсент и Гренадини    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 30 дни
151    Сейнт Китс и Невис    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
152    Сейшели    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
153    Сенегал    ■    ■    ■
154    Сиера Леоне    ■    ■    ■
155    Сингапур    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
156    Сирия    ■    ■    ■
157    Словакия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
158    Словения    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
159    Соломонови Острови    ■    ■    ■
160    Сомалия    ■    ■    ■
161    Судан    ■    ■    ■
162    Суринам    ■    ■    ■
163    Сърбия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
164    Таджикистан    ■    ■    ■
165    Танзания    ■    ■    ■
166    Тайланд    ■    ■    ■
167    Тимор Източен    ■    ■    ■
168    Того    ■    ■    ■
169    Тонга    ■    ■    ■
170    Тринидад и Тобаго    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 30 дни
171    Тувалу    ■    ■    ■
172    Тунис    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
173    Туркменистан    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
174    Турция    □ до 30 дни    □ до 30 дни    □ до 90 дни
175    Уганда    ■    ■    ■
176    Узбекистан    ■    ■    ■
177    Украйна    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
178    Унгария    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
179    Уругвай    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
180    Фиджи    ■    ■    ■
181    Филипини    ■    ■    □ до 21 дни
182    Финландия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
183    Франция    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
184    Хаити    ■    ■    ■
185    Холандия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
186    Хондурас    □    □    □
187    Хърватска    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
188    Централна Африканска Република    ■    ■    ■
189    Чад    ■    ■    ■
190    Черна Гора    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
191    Чехия    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
192    Чили    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
193    Швейцария    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
194    Швеция    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни
195    Шри Ланка    ■ А    ■ А    ■ А
196    ЮАР    □ до 90 дни    □ до 90 дни    ■
197    Ямайка    ■ А    ■ А    ■ А
198    Япония    □ до 90 дни    □ до 90 дни    □ до 90 дни

Автобусни билети

bus

Самолетни билети

fly

Застраховки

ins